Sfaturi utile

 Tot ce trebuie să ştii atunci când te prezinţi la un interviu

o   Aşa NU
          Căutarea unui loc de muncă pare să meargă foarte bine, de la aplicarea pentru un job, la feed-back-ul angajatului şi prezentarea la interviu. Aici lucrurile pot lua o întorsătură foarte urâtă dacă ţinuta nu este adecvată sau dacă sunt încălcate nişte reguli elementare. Specialiştii în resurse umane au făcut astfel o întreagă listă a lucrurilor care NU trebuie făcute la un interviu.
Îmbrăcăminte prea provocatoare - motiv de eşec pentru 67% din candidaţi

Ce spun experţii?!
- Hainele prea colorate sau prea provocatoare denotă o lipsă de respect faţă de angajator şi faţă de job în sine. O întrevedere de business nu trebuie să semene deloc cu o întâlnire. Femeile sunt cele mai expuse la aceste riscuri şi trebuie să fie foarte atente la ţinuta pe care o adoptă.

          Sfat:
          A purta o ţinută adecvată pentru un loc de muncă este poate unul dintre cele mai importante lucruri. Angajatorul vrea să vadă încă de la interviu cum ar putea arata viitorul său angajat, iar candidatul trebuie să facă impresie bună. Simplitatea şi bunul gust sunt astfel regulile de bază.



o Aşa DA
          Pentru orice profesie, când te duci la interviu, trebuie să te îmbraci într-un mod conservator, pentru că nu ştii niciodată pe cine întâlneşti. Chiar dacă tu crezi ca e o companie care operează şi în sistemul part-time, trebuie să te îmbraci întotdeauna în costum.

          Barbaţii ar trebui să poarte un costum în culori sobre, albastru închis sau gri petrol. Poate fi in dungi, dar trebuie să fie suficient de conservator. Nu trebuie sa fie scump, dar costumul trebuie să fie bine proporţionat. În general, bărbaţii ar trebui să poarte o camaşă albă, o cravata conservatoare, şosete şi pantofi de culoare închisă.

          Un ceas sau inel sunt absolut acceptabile, dar recomandăm bărbaţilor să nu poarte foarte multe bijuterii. Au fost multe păreri împărţite dacă bărbaţii să poarte cercel la un interviu. În general, spunem că poate fi acceptabil după ce ai fost acceptat în post şi nu în timpul interviului. Dacă cercelul reprezintă ceva foarte important pentru tine, atunci trebuie sa te duci la interviurile firmelor unde acesta face parte din cultura organizatională.

Nu e obligatoriu să ai părul foarte scurt, dar cu siguranţă acesta trebuie să arate curat, pieptanat şi îngrijit pentru că vrei să creezi o impresie bună când intri in sala.

          Femeile ar trebui şi ele să poarte costume închise la culoare. Însă există mai multe optiuni. Se pot purta bluze colorate. Fusta credem că ar trebui să fie lungă sau puţin peste genunchi – niciodată mini, ciorapii şi tocurile medii. Bijuteriile trebuie purtate cu moderaţie. Dacă intenţionează să poarte cercei, trebuie sa aibă dimensiuni reduse. Părul să fie spălat şi pieptănat, iar dacă e foarte lung, să fie prins fie în coc sau la spate, pentru a face vizibilă faţa şi ochii astfel încât să nu fie tentate să se joace cu acestea dacă devin nervoase. În acest fel vă veţi putea concentra asupra interviului. Un interviu nu e o bună ocazie să probaţi o nouă pereche de pantofi sau un costum nou pentru ca veţi încheia prin a fi distrase în timpul interviului.

          Unii oameni nu-şi rezervă timp pentru a arăta bine. Detalii pentru un bărbat: un guler strâns proaspăt calcat – pentru că intervievatorul va observa cu siguranţă faţa şi la linia gulerului. Un guler şifonat sau cu pete transmite un mesaj clar, la fel ca restul ţinutei, incluzând perierea pantofilor. Aceste lucruri sunt elementare.

          Aş spune că îmbrăcămintea trebuie să reflecte tipul de companie pentru care veţi acorda interviul. Unii angajatori sunt mult prea conservatori şi, cel puţin cu interviul iniţial, este întotdeauna bine să mizezi pe conservatorism.


Cum sa faci impresie bună la interviu

1. Ai nevoie de o părere obiectivă
          Întreabă un prieten sau un membru al familiei de felul în care araţi. Asigură-i că nu vei deveni defensivă dacă sunt complet sinceri. Dacă ţi se spune că look-ul tău este “prea tânăr”. “prea bătrân”, “învechit” sau “exagerat”, este o şansă bună ca aceasta să fie impresia pe care o faci şi altora. Crede-i pe cuvânt şi încearcă să schimbi ceva

      2. Ingrijire şi igienă
          “Cea mai proastă impresie o dai dacă igiena ta este precară” spunea Kaleal. Când mergi la un interviu, ai grijă să ai totul aranjat şi îngrijit: părul, unghiile, pantofii sau geanta. Imaginează-ţi cum ar fi să cauţi în poşetă un pix şi să înceapă să-ţi cadă diferite chitanţe, şervetele uzate sau cine ştie ce alte mizerii. Chiar şi maşina ta ar trebui să fie curată. În cartea “Dig Your Job”, scrisă de G.L.Hoffman, autorul spunea: “am auzit de angajatori care îşi conduc până la maşină canditaţii pentru a se uita în maşină de cutii de bere, hârtii aruncate pe jos sau recipiente uzate, pe bancheta din spate”.

      3.Ţinuta potrivită poziţiei pe care o vizezi
          “Dacă vrei un post de conducere în companie, nu merge la interviu îmbrăcată în grabă şi în culori ţipătoare”, spune Kaleal. “Dacă mergi pentru o poziţie creativă, nişte haine plictisitoare vor cântări destul de greu”.

     4. Nu purta nimic prea decoltat
          Kaleal sugera regula celor patru degete. “Pune-ţi patru degete sub claviculă. Dacă bluza ta este acolo, atunci nu trebuie să te ingrijorezi că este prea decoltată. Pune-ţi patru degete deasupra genunchiului pentru a fi sigură că fusta nu este prea scurtă. Chiar funcţionează”.

     5.Nu folosi prea mult sau prea puţin machiaj
          “Un studiu recent realizat a ajuns la concluzia că femeile care se machiază câştigă mai mulţi bani. Aşadar, dacă înveţi să te machiezi exact cât trebuie, ai un avantaj”.

    6.Nimic din ce porţi nu trebuie să fure privirea
          Asta poate să însemne şi felul în care este aranjat părul, culorile puternice, pietricele sau bijuteriile sclipitoare. De asemenea, ascunde şi tatuajele dacă ai. Vrei ca intervievatorul să se concentreze pe ceea ce spui nu pe ceea ce porţi.



Tipuri de ţinute

          Vrei nu vrei, a venit vremea să îţi cauţi şi tu un job. Adesea nu mai ştii cum să te îmbraci pentru a lăsa o impresie favorabilă la interviu. Dacă eşti în pană de inspiraţie, îţi oferim noi câteva idei de ţinute pe care să le îmbraci la interviul de angajare!

          Bineinteles, pentru a te asigura că nu dai chix din punct de vedere vestimentar, trebuie să fii atentă mereu la context. Dacă anumite companii nu vor acorda o atenţie foarte mare ţinutei tale – atâta timp cât este îngrijită, altele vor vrea fie să te prezinţi îmbracat la patru ace, fie să ai o ţinuta lejeră.

          Indiferent de tipul de ţinută pe care trebuie să o adopţi la un anume interviu pentru un job, descoperă câteva idei de ţinute pe care să le pui în aplicare cu incredere!

Sfaturi pentru el:

o  Ţinută casual, dar stylish





o  Ţinută semi-elegantă
          Când interviul la care mergi este mai pretenţios, dar îţi permite să adopţi o ţinută în tendinţe, fără să fii nevoit să optezi pentru costumul clasic, poţi combina o pereche de pantaloni la dunga, o camasa în carouri, o cravată colorată şi un sacou (nu foarte elegant). La final, adaugă o pereche de pantofi şi nelipsita curea din piele. Această ţinută este ideală pentru tinerii profesionişti, care nu se sfiesc să fie trendy!




o  Ţinuta business
          Această ţinută este cât se poate de clară: ai nevoie de un costum impecabil şi cam atat. O poţi adopta la toate interviurile unde este specificat (sau se ştie) fără echivoc că trebuie să te prezinţi într-o ţinută business. Dacă ai, totuşi, nelămuriri, întreabă pe cineva care lucrează zi de zi în această ţinută, şi îţi va spune exact pentru ce fel de costum ar trebui să optezi. În orice caz, nu ai cum să dai greş dacă alegi un costum negru clasic şi o cămaşă albă.





Sfaturi pentru ea:


          Dacă te afli în căutarea unui job şi urmează să mergi la un interviu de angajare, balerinii cu vârf ascuţit pot completa o ţinută office, uşor elegantă.

          Combină, aşadar, un maieu girly, o cămaşă albă, o fustă creion şi un trenci. Încalţă o pereche de balerini cu vârf ascuţit într-o culoare neutră.

 

         
Atenţie la detalii: dacă plouă, ia o cârpă cu tine şi şterge-ţi discret pantofii înainte de a intra în clădire; elmină mirosul de tutun (dacă e cazul) şi aruncă guma înainte de a intra în clădire, vorbeşte politicos, multumeşte intervievatorului şi, neapărat reaminteşte-le înainte de plecare interesul tău faţă de postul scos la concurs.





          Important! Asigură-te că ajungi la timp. De fapt, planifică să ajungi cu cel puţin 10-15 minute mai devreme, pentru a-ţi putea trage sufletul. Ultimul lucru care vrei să se întâmple e să alergi, să intri în viteză în interviu, să îţi fie cald şi/sau să fii transpirat/ă, să ai un acces de tuse din cauza alergării etc...

Concluzii:

           Dress for success! Sau, altfel spus, îmbracă-te adecvat. Ca o regulă generală în viaţă, imaginează-ţi cum vor fi îmbrăcaţi cei pe care îi întâlneşti şi încearcă să te îmbraci puţin mai bine decât ei. Adică fii mereu cu un pas – mic – înaintea celorlalţi dar întotdeauna potrivit cu locul unde mergi. În cazul acesta, îmbracă-te potrivit categoriei profesionale pe care o ţinteşti, doar o idee mai bine decât ai zice că se îmbracă majoritatea celor care lucrează în domeniu. Nu vei merge să te angajezi la o spălătorie auto îmbracat în costum aşa cum nu vei merge în jeanşi la interviul organizat de o bancă. Foloseşte bunul simţ şi, la nevoie, consultă-te cu cineva (dacă nu ai cu cine, îţi stăm noi la dispoziţie!).



Webgrafie: http://www.birouldeconsiliere.ro/detaliu.aspx?eID=145&t=Articole , www.birouldeconsiliere.ro , 21.02.2011